Cattery Ladystrick
Etusivu
Kissamme
Terveydestä
Pentueet

Rotumääritelmä Don Sfinks
Rotumääritelmä & Historia Ukrainan Levkoy
Sphynks Legenda
Historia ja alkuperä
Don Sfinks pesuohjeet
Tabletin antaminen
Rokottaminen
Kuumen mittaaminen
Kastraatio ja sterilisaatio
FeLV/FIV
Serologinen veriryhmämääritys
Kissan madotus
Hampaiden hoito
Silmät
Korvat
Terveys
Erikoisuudet
Karvattomuuden asteet
Värit
Ukrainan Levkoy
Historia ja alkuperä

Historia Don Sfinksistä ja rodun jalostamisesta
Irina Nemykinan välityksellä "MIF" kissala. Rostov-on-Don (Russia).

Kertoi merkittävän tarinan, kun aloitin kasvattamaan tätä rotua. Joka sai alkunsa persoonallisesta ihmisestä Elena Kovalevasta, mahtavasta persoonasta.

1988 ja siitä alkoi ystävyys. Kun ensimmäisen kerran kävin hänen luonaan, siellä näin hänen kissansa Varvaran. Se oli todellinen shokki, koska olin nähnyt vain tavallisia kissoja. Ennen kuin näkee, ei voi ymmärtää, joilla vain tavallisia kissoja.
 
Minä nyt 70-vuotiaana luin artikkelin  "Nauka I Zhizn" (Suosittu tieteellinen aikakauslehti).

Siellä kerrottiin kuinka Pohjois Amerikassa on syntynyt 4.Karvatonta kissan pentua. Tätä uutta rotua kutsutaan Sphynksiksi, jopa pieni kuvakin oli ja minä
katsoin Varvaraa ja sanoin Elenalle "hyvä aika tätä kutsutaan Sphynksiksi" .
Siihen saakko olin ollut varovainen Varvaraa kohtaan, enkä ollut kunnolla uskaltanut häntä silittää. Nyt minä ymmärrän ihmisiä, joilla samanlainen kokemus etteivät uskalla silittää niitä. Ja katsoa karvatonta kissaa ensimmäisellä kerralla kunnolla.

Varvara oli jo täysiksvuinen ja väriltään sini / kerma. Turkki oli veluuri joka peitti hänen päänsä sekä selän. Hänellä oli leijonamainen harja, joka oli
väriltään keltainen / hiekka / ja harmaasävyinen, ylellinen kuohkea häntä, karheat tassut. Elena oli miellyttävä ja kaunis. Minä kysyin ja Elena vastasi: 
"Erittäin kaunis ehkäpä, mikään ei osaa olla mukavampi". Erittäin hitaasti minä kosketin Varvaraa yhdellä sormella ja seuraavassa hetkessä vedin käteni pois. Ei minä en voi silittää sitä, kävin noin vuoden säännöllisesti Elenan luona, joten totuin Varvaran ulkonäköön.

Joten kysyin Elenalta, miten Varvara on tullut hänelle? 

Oli helmikuu 1986 Elena meni kotiin. Kotona hänellä oli tytär ja neljä kissaa. Kadulla kotiin tullessaan, oli poika joka heitti toista kassilla, jossa oli kissanpentu. Ja joka itki, Elena takavarikoi kassin, ja kassissa oli pienoinen kissanpentu , joka oli n.3-4kk vanha. sievänukkainen kilpikonnan värinen tyttö.
Mitä teen hänen kanssaan? Kuka pitää hänestä huolta? Niin Elena otti kissanpennun kotiinsa. Hän alkoi kutsumaan kissaa Varvaraksi.
Sitten 4.kuukauden päästä, kissalta alkoi tippumaan karvat, vähä vähältä ensin päästä kuin myös muualtakin. Elena vei Varvaran eläinlääkärille, osaat varmaan kuvitella että lääkärit luulivat että Varvaralla oli ihotulehdus, silsa ja hän sai lääkkeitä jotka eivät auttaneet. Mutta kun Varvara söi ja oli muuten terve ja leikkisä niin Elena päätti ettei Varvarassa ollut mitään mainnittvista sairauksista.

                           
Varvara                                                                                                         Elena Kovaleva mit Varvara


Irina Nemykina MIF kissalassa, Varvara sai tyttären jota hän kutsui (Televisiosarjan apinaksi Citaksi). Irina Nemykina kehitti modernin rodun Don Sfinks. Jalostukseen hän käytti Eurooppalaista lyhytkarvaa ja Siperian kissaa käytettiin laajentamaan geenipohjaa. Kun jalostuksessa kävi pian ilmi, että Don Sfinks on perinyt karvattomuus oli hallitseva. Jalostukseen muita rotuja ei enään ollut tarpeen käyttää. Nyt on yli viisi sukupolvea puhdasrotuisia Don Sfinksejä.

                            Chita

Don Sfinksistä

Don sfinx on Venäjältä kotoisin oleva karvaton kissarotu. Don sfinxien historia alkaa niinkin vähän aikaa sitten kuin 80-luvun lopulla kadulta löytyneestä kissasta. Rotu on hyväksytty WCF:ssä alun perin vuonna 1997, ja vuoden 2007 alusta se sai alustavat sertioikeudet FIFé:ssä. Ja on myös hyväksytty rotu Tica:ssa. Don sfinx hyväksyttiin täysin vuoden 2011 alussa. Don sfinx on siis Suomessa, ja muuallakin maailmalla vielä varsin uusi tuttavuus.
 

Don sfinx on sfinxiä vankempi vartaloltaan ja päässä erona ovat kapeammat ja korkealle sijoittuneet korvat sekä pientä painaumaa lukuun ottamatta suora profiili. Myös silmät ovat don sfinxillä erilaiset kuin sfinxillä, ne ovat mantelin muotoiset ja selkeästi vinossa. Tärkein ero kanadalaisen ja venäläisen karvattoman rodun välillä löytyy kuitenkin geeneistä, siinä missä sfinxien karvattomuus on resessiivisen geenin aikaan saamaa, on don sfinxien karvattomuus peräisin dominoivasti periytyvästä geenistä. Kuten sfinxien myös don sfinxien hoitoon kuuluu säännöllinen pesu, ja kissat kuluttavat paljon energiaa ylläpitäessään ruumiinlämpöä. Turkin puuttuminen altistaa ne myös auringonsäteilylle ja naarmuille tavanomaista kissaa enemmän, joten ne ovat ehdottomasti sisäkissoja.

Karvattomuus esiintyy don sfinxeillä eriasteisena. Täysin karvattomat kissat ovat homotsygootteja karvattomuuden aiheuttavan geenin suhteen. Flock-kissat näyttävät karvattomilta, mutta niiden vartaloa peittää ohut nukka. Velour-tyyppisillä kissoilla on rex-tyyppinen karvoitus, joka vähitellen häviää 2 kk-2 vuoden ikään mennessä. Brush-tyyppisillä kissoilla ei ole serttioikeuksia ja kissoilla on karkea karva joka säilyy koko niiden elämän.

Don sfinxeillä kaikki värit ja kuviot on sallittu ja näyttelyissä nämä kissat kilpailevat viidessä väriryhmässä.


 

EtusivuKissammeTerveydestäPentueet