Cattery Ladystrick
Etusivu
Kissamme
Terveydestä
Pentueet

Rotumääritelmä Don Sfinks
Rotumääritelmä & Historia Ukrainan Levkoy
Sphynks Legenda
Historia ja alkuperä
Don Sfinks pesuohjeet
Tabletin antaminen
Rokottaminen
Kuumen mittaaminen
Kastraatio ja sterilisaatio
FeLV/FIV
Serologinen veriryhmämääritys
Kissan madotus
Hampaiden hoito
Silmät
Korvat
Terveys
Erikoisuudet
Karvattomuuden asteet
Värit
Ukrainan Levkoy
Erikoisuudet

Don sfinx, on kotoisin Venäjältä. 1980 luvun lopulla Elena Kovaleva löysi kadulta Rostov-on-Donista noin 3-4 kk ikäisen normaalin pörröisen kilpikonnavärisen kissan. Kissan ollessa noin 7 kk ikäinen, alkoi ‘karvanlähtö’, ensin päästä ja sitten niskasta. Eläinlääkärit eivät kuitenkaan löytäneet kissasta vikaa, ja sillä oli erinomainen ruokahalu. Muutaman vuoden kuluttua Varvara sai pennun, jonka Elena antoi ystävälleen Irina Nemykinalle. Kissa sai nimekseen Chita. Pennun isä oli sinitabbyvalkoinen kotikissa. Chitasta tuli don sfinxien kantaäiti. Don Sfinxin karvattomuuden aiheuttaa dominoiva geeni, joka luonnollisesti on helpottanut kasvatustyötä huomattavasti.

Selvimmät erot don sfinxin ja toisen karvattoman kissarodun (Kanadan) sfinxin välillä ovat päässä ja vartalossa. Don sfinxillä on vankempi luusto ja lyhyemmät jalat. Myös niska on lyhyempi ja lihaksikkaampi. Vartalo on jykevä ja koko kissa vaikuttaa hyvin kompaktilta. Pää on kiilamainen, korvat ovat kapemmat, korkealle sijoittuneet ja pään linjaa jatkavat. Silmät ovat mantelinmuotoiset ja selkeästi vinossa asennossa. Sivulta katsottuna don sfinxin profiili muodostuu suorasta nenästä, jossa on pieni painauma. Otsa on litteä ja siinä on runsaasti pystysuoria ryppyjä. Vaikuttaa siltä, että don sfinxillä on enemmän ryppyjä.

Karvattomuuden asteita on 4: täysin karvaton, flock, velour ja brush. Standardin mukaan parhaimpana pidetään täysin karvatonta kissaa. Pään alueella ja niskassa on runsaasti ryppyjä. Flock —kissat näyttävät karvattomilta, mutta niillä on hentoa, lyhyttä nukkaa. Kun ihoa koskee, se tuntuu pehmeältä, ei kumimaiselta. Flock-muunnoksella voi olla päässä, jaloissa tai hännässä pidempää karvaa, samettimaista velouria tai karheaa brushia.Velour -kissojen vartaloa peittää laineikas rex-tyyppinen karva, joka häviää asteittain kissan kasvaessa 2kk -2v kuluessa. Kasvoissa, jaloissa ja hännässä saattaa olla jonkin verran karvaa. Turkki on 1-3mm pitkää ja tuntuu pehmeältä ja samettiselta. Brush -kissoilla on koko vartalon peittävä turkki, karva on normaalin pituista ja kiharaa, sekä tuntuu lähes teräsvillamaisen karhealta. Päässä, niskassa ja selässä voi olla paljaita kohtia. Brush-kissat on tarkoitettu ainoastaan kasvatukseen.

Don Sfinxit ovat viisaita ja omistajalleen omistautuvia, lämminluonteisia ja uteliaita kissoja. Varsinkin täysin karvattomien ja joskus velour-pentujen on huomattu kasvavan karvallisia sisaruksiaan hitaammin. Aikuisiässä ne kuitenkin ovat lähes samankokoisia. Kuten muutkin karvattomat kissat, don sfinxit ovat ehdottomasti sisäkissoja. Niiden ihoon voi helposti tulla naarmuja puiden ja pensaiden oksista ja muista terävistä esineistä. Kissojen iho on myös altis auringonpaisteelle ja palaa helposti. Nopeamman aineenvaihduntansa vuoksi ne tarvitsevat runsaasti ruokaa.

Muiden karvattomien lailla don sfinxit viihtyvät lämpimässä ja vedottomassa tilassa ja nukkuvat usein omistajiensa sängyssä peitteiden alla. ”Turkinhoitoon” kuuluu peseminen usein lämpimällä vedellä ja sen jälkeen kuivaus. Korvat tulee pitää puhtaina ja kynnet leikattuina.Erikoisuuden edut ja haitat:

Don Sphynx on saavuttanut erikoisuutensa ansiosta paljon huomiota kissaihmisten keskuudessa, mutta poikkeavuudessa on olemassa haittapuolia, jotka tekevät sekä kissan että omistajan elämän välillä keskimääräistä vaikeammaksi. Turkin puutteesta on omat haittatekijänsä.
Don Sphynx ruumiinlämpö on turkin puutteesta huolimatta muita kissarotuja korkeampi. Tämä on seurausta rodun poikkeuksellisen voimakkaasta aineenvaihdunta, joka on niille välttämätön. Koska Don Sphynx  puuttuu lämpöä eristävä turkki, sen on pidettävä ruumiinlämpöään yllä toisin keinoin. Voimakas aineenvaihdunta ja lihaksikas ruumis tuottavat paljon lämpöä ja estävät kissaa palelemasta. Nopea aineenvaihdunta kuitenkin myös kuluttaa runsaasti energiaa ja tämän vuoksi Don Sphynx.in on syötävä muita rotuja enemmän ruokaa ja tehtävä tarpeensa tavallista useammin.
Vilkas aineenvaihdunta kiihdyttää myös Don Sphynx.in  ihon rasvoittumista. Sen iho tuottaa samoja eritteitä, kuin muillakin roduilla, mutta karvoituksen puuttuessa ne eivät pääse leviämään vaan jäävät iholle, mistä kissan ei onnistu niitä omin avuin pestä pois. Tämän vuoksi Don Sphynx on pestävä säännöllisesti, ja myös sen korvat on puhdistettava. Lisätöitä omistajalle tuottaa se erikoislaatuinen seikka, että Don Sphynx muista kissoista poiketen hikoilee, ja vilustumisvaaran välttämiseksi iho on kuivattava säännöllisesti.
EtusivuKissammeTerveydestäPentueet